Min almanacka

Min almanacka

söndag 5 oktober 2014

Kina

Förra helgen så åt vi mat från Kina. Det blev lite försenat med bloggen för Julia var borta. Förlåt till er som väntat, men här kommer det! Vi åt Gong Bao och min morfar var här, det var väldigt trevligt. Jag skar ingefära. Gong Bao var väldigt spicy!!!! Till en liten förrätt så åt vi bankad gurka! Ni kanske undrar vad det kan vara? Jo, man bankar gurkan så spricker den. Sen skär man den i bitar och blandar med lite annat. Den bankade gurkan var väldigt god. Också åt vi efterrätt. Vi åt STEKTA BANANER med jordnötssmör och sirap.

Här kommer betyget. Det blev fyra flaggor av fem.

Hjälp mig, vilka konstiga saker som ska vara i maten!

Här skär jag ingefära, väldigt starkt!

Här är bankad gurka. Hjälp, de där ser bankade ut!

Här håller pappa på med någonting.

Här har vi Gong Bao!

Här är den lilla efterrätten
 Receptet på Gong Bao hittade vi i DN

Portioner: 4 portioner
2 kycklingfiléer, med eller utan skinn (300–350 g tillsammans)
3 vitlöksklyftor
motsvarande mängd färsk ingefära
det vita från 5 salladslökar
en handfull torkad chili (cirka 10 stycken)
2 msk matolja
1 tsk hel sichuanpeppar
75 g rostade jordnötter (osaltade)
marinad:
½ tsk salt
2 tsk ljus soja
1 tsk shaoxingvin eller halvtorr sherry
1 ½ tsk potatismjöl
sås:
1 msk strösocker
¾ tsk potatismjöl
1 tsk mörk soja
1 tsk ljus soja
1 msk chinkiangvinäger
1 tsk sesamolja
1 msk kycklingbuljong eller vatten

1. Skär kycklingen som så jämnt som möjligt i 1 ½ cm strimlor. Skär sedan dessa till små tärningar. Lägg i en bunke. Tillsätt alla ingredienser till marinaden samt 1 msk vatten, blanda och ställ åt sidan medan du förbereder de andra ingredienserna.
2. Skala vitlök och ingefära och skiva tunt. Hacka salladslöken lika tjockt som de är breda (för att matcha kycklingtärningarna). Klyv chilifrukterna i halvor eller grövre bitar. Skrapa bort fröna så långt det är möjligt.
3. Kombinera såsingredienserna i en liten bunke.
4. Hetta upp woken på hög värme. Häll i oljan med chilifrukterna och sichuanpepparn och woka tills chilin blivit mörk men inte bränd (ta bort från woken om det behövs för att förhindra det).
5. Lägg snabbt i kycklingen och woka på hög värme under ständig omrörning. Så fort kycklingbitarna lossnar från varandra, tillsätt ingefära, vitlök och salladslök och fortsätt woka tills de blir välsmakande och kycklingen precis blir genomstekt (prova en av de större bitarna för att vara säker).
6. Rör om i såsen och häll ner den i woken under fortsatt omrörning och blanda. Så fort såsen har blivit tjock och blank, lägg till jordnötterna, rör ner dem och servera.
Recept: Fucshia Dunlop

 Bankad gurka

1 gurka
salt
2 tsk finhackade saltade chilifrukter
2 tsk finhackad vitlök
3 msk risvinäger
några nypor socker
1 tsk sesamolja
chiliolja

1. Lägg gurkan på en skärbräda och slå på den hårt flera gånger med flatsidan på en hackkniv så grönsaken brister och öppnas i ojäma sprickor. Skär sedan till munsbitar. Lägg i en bunke, strö över 1,5 tsk salt och låt stå i 30 minuter. Efter det, häll bort vätskan som bildats i skålen.
2. Tillsätt den hackade chilin, vitlök, vinäger, socker, salt efter smak. Blanda väl och låt stå några minuter så att smakerna förenas.
3. Just före serveringen, tillsätt sesam- och chiliolja. Blanda runt och servera.

Efterrätt

Skär en banan i skivor, stek i mycket smör i en stekpanna. Tillsätt några matskedar jordnötssmör. Stek några minuter till. Tillsätt 1/2-1 dl sirap. Fortsätt steka tills det blir knäckigt. Servera med vaniljkräm.

Vaniljkrämen:
1 msk philadelphia
2 msk turkisk yoghurt
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker


1 kommentar:

Unknown sa...

Casinos in Malta - Filmfile Europe
Find the best 1xbet login Casinos in Malta including bonuses, games, games nba매니아 and the wooricasinos.info history of games. worrione We cover all the main reasons to visit Casinos https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ in